Design a site like this with WordPress.com
Aloitus

Pika-arviossa: Timeline

Timeline on Asmodeen julkaisema yksinkertainen, mutta varsin viihdyttävä tietokilpailukorttipeli, jossa pelaajien tulee laittaa asioita aikajärjestykseen. Peliin on helppo päästä mukaan, sillä arvaamallakin voi pärjätä.

Mukana tulee 110 pientä korttia, joista jokaisessa on yksi asia tai keksintö, kuten esimerkiksi ”hammasharja”. Korttien toisella puolella on pelkkä kuva ja nimi, ja toisella puolella lisäksi vuosiluku.

Pelin aluksi kaikille jaetaan eteen kortteja vuosipuoli alaspäin. Näistä korteista yritetään päästä eroon mahdollisimman nopeasti, ja ensimmäisenä pöytänsä tyhjentänyt on voittaja. Ennen ensimmäistä vuoroa pakasta nostetaan alkukortti vuosipuoli ylöspäin keskelle pöytää. Tämän kortin sivuille aletaan sitten rakentaa aikajanaa pelaajien korteista.

Ensimmäinen pelaaja yksinkertaisesti valitsee yhden korteistaan ja sovittaa sen jommalle kummalle puolelle alkukorttia. Sitten kortti käännetään, ja jos se on oikeassa paikassa, saa se jäädä pöytään. Muussa tapauksessa kortti poistetaan ja pelaaja nostaa uuden. Vuoro vaihtuu.

Mitä pidempään peli kestää, sen haastavammaksi oikeiden aikaikkunoiden löytäminen tulee, mikä on tietysti osa hauskuutta. Välillä riittää, että tietää asian vaikkapa viidentuhannen vuoden tarkkuudella, mutta varsinkin aikajanan modernimmassa päässä on kortteja, joiden kanssa pitää joskus tietää (tai arvata) tarkkakin vuosi, kun aikajana alkaa täyttyä.

Timelinea on saatavilla useissa eri teemoissa, kuten General Interest, Inventions ja Science & Discoveries. Kuten nimistä voi päätellä, on peli englanninkielinen, mutta se ei oikeastaan paljoa haittaa. Suurimman osan korteista tunnistaa melko hyvin jo pelkistä kuvista, mutta on kuitenkin hyvä, jos pelissä on mukana ainakin yksi kielitaitoinen, sillä esimerkiksi joidenkin kulttuuriteosten nimet saattavat olla englanniksi monelle mystisiä. Myös kuvat, niin hienoja kuin pääosin ovatkin, ovat toisinaan vähän… erikoisia.

Eri Timelineja voi varmaan halutessaan sekoittaa yhteenkin pakkaan, mutta itse olen aina pelannut jokaista erikseen.

Kaikkiaan olen kyllä viihtynyt Timelinen parissa monina iltoina. Esimerkiksi olutta särpiessa ja seurustellessa Timeline on matalan aloituskynnyksensä takia oiva valinta. Uudet pelaajat saavat juonesta kiinni oikeastaan välittömästi. On ollut hauska huomata, kuinka nopeasti mielenkiintoistenkin korttien vuodet unohtuvat. Luulisi, että peli olisi aika lyhytikäinen, mutta jos pelaa harvakseltaan (esim. noin kerran kuussa) niin ainakaan allekirjoittanut ei kyllä pärjää merkittävästi paremmin nyt kuin ensimmäisellä pelikerralla.

Timelinen saatavuus tuntuu olevan välttävä, mutta jos sen jostakin löytää, on yhden paketin hinta noin 20-30 euroa. Peliä suositellaan yli 8-vuotiaille ja kerrallaan sitä voi pelata 2-8 ihmistä. Yhden pelikierroksen kestoksi arvioidaan pakkauksessa noin 15 minuuttia, mikä pitää oman kokemuksen mukaan myös hyvin paikkansa.

Liite: Ohjekirja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: