Design a site like this with WordPress.com
Aloitus

Totuus pelistä: Everdell

everdell-box-title

Lyhyesti

Everdell on kaunis kortti- ja työläistenasettelupeli, jonka eläinteema ihastuttaa. Se on yksinkertainen oppia, mutta kortteja on paljon ja niissä on riittävästi yhteisefektejä, että peli pysyy mielenkiintoisena pitkään.

Pidemmästi

Everdell on onneksi enemmän kuin söpö eläinpeli, vaikka sitäkin se on. Pelin tarina on elää valitsemallaan eläinkansalla yksi vuosi kaupunkia rakentaen ja resursseja keräten.

Peli aloitetaan kokoamalla laudalle suuri puu, jonka oksille laitetaan tehtäväkortteja sekä tulevia työläisiä varastoon. Puu on liki yksinomaan esteettinen lisä, mutta sopii hyvin teemaan ja tekee pelilaudasta ainutlaatuisemman.

Laudalle asetellaan kortteja ja muutama erikoisnappula. Laudalta löytyy paikkoja, joihin työläisiä voi laittaa saadakseen resursseja, sekä suuri keskiosa, niitty (meadow), johon laitetaan kaikille yhteisiä kortteja.

everdell-board-review-3

Laudalle odottamaan laitetaan tiettyihin paikkoihin kasat resursseja: kiviä, marjoja, pihkaa ja puuta. Resurssinappulat on valmistettu eri materiaaleista ja ne ovat kaikki eri värisiä, joten ne erottaa toisistaan helposti. Laatuvaikutelma on hyvä. Huonoimpia näistä käytännön kannalta ovat kumimaiset marjat, jotka kierivät ja pompsahtelevat helposti lattialle.

Vuorot ovat hyvin yksinkertaisia ja yleensä nopeita, sillä niillä voi tehdä vain yhden asian. Joko pelaat kortin tai asetat työläisen (otat resurssin). Sitten on toisen vuoro. Mukavaa vaihtelua monille vastaavan tyylisille peleille, joiden vuorot muodostuvat usein loppua kohti monen minuutin mietintätuokioksi. Kyllä Everdellissäkin saattaa keskimääräinen vuoro lopussa olla vähän alkua pidempi, mutta ei puhuta mistään Through the Agesista.

everdell-hand-review-6

Vuorolla on mahdollista myös valmistautua seuraavaan vuodenaikaan (season), mikä tarkoittaa yleensä, että työläiset ja resurssit ovat siltä erää loppu. Vuodenaikaa saa vaihtaa kukin omaan tahtiin, eikä resurssejaan ole pakko käyttää loppuun. Voi siis olla, että lopussa joku pelaaja vielä jatkaa pelailuaan monta vuoroa, kun toiset ovat jo pelanneet vuodenaikansa läpi.

Vuodenaikaa vaihtaessa työläisiä saa yhden tai kaksi lisää, ja resursseja sen mukaan, miten on kaupunkiaan rakentanut. Kesä on tässä suhteessa erilainen, sillä silloin resurssikortit eivät tuota, vaan sen sijaan nostetaan kortteja niityltä. Kesän erikoisluonteisuus aiheuttaa mukavaa taktikointia.

everdell-resources-review-2

Kortit maksetaan resursseilla tai kaupungissa olevien korttien erikoisehdoilla. Esimerkiksi kauppakortilla voi maksaa kerran kaupunkiinsa kauppiaan. Tällöin ei tarvitse pulittaa normaaleja resurssikustannuksia. Useimmiten nämä ovat varsin loogisia työpaikka ja työntekijä -pareja.

everdell-tree-review-4

Laudalla on myös muutamia erikoispaikkoja, joista voi saada voittopisteitä, kun täyttää tietyt kriteerit ja käyttää yhden työläisen. Helpoimmat näistä ovat kiinteitä, ja niissä vaatimuksena on x kappaletta tietyn tyypin kortteja, esim. kolme tuotantokorttia. Neljä hankalampaa nostetaan joka peliin arvalla pakasta puun oksille, ja niissä on tarkemmat vaatimukset, mutta myös paremmat palkinnot.

Tavoitteena on kerätä eniten voittopisteitä, joita saa lähes kaikista kaupunkiin asetettavista korteista joko suoraan tai jonkin mutkan kautta, mikä selitetään kortissa. Pisteiden lasku on kohtuullisen suoraviivaista.

everdell-coins-review-5

Peli on parhaimmillaan 3-4 pelaajalla. Mukana on myös yksinpeli, jota itse en ole vielä pelannut. Käytännössä ohjekirjasta luetaan, miten ”vastustaja” toimii. Mukana on myös noppa, jolla heitellään toimiin vaihtelua.

everdell-cards-review-1

Everdell on harmittoman näköinen peli, joka yllättää kuitenkin syvyydellään. Kortteja on riittävän paljon ja niissä on mukavia synergioita. Pelitapaa pitää muokata vähän sen mukaan, mitä kortteja alussa sattuu nousemaan. Visuaalisesti Everdell on yksi viehättävämpiä lautapelejä miesmuistiin.

Lisätietoa Starling Gamesin sivuilta.

+ Erittäin kaunis

+ Lyhyet vuorot

+ Paljon kortteja

+ Moitteeton laatu

– Marja-resurssit ovat vaarallisen kieriväisiä

11111

(5/5)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: